Pasta czosnkowa
Dom Żywność

4 produkty, które podbiły rynek spożywczy w Polsce

Rynek spożywczy w Polsce oferuje wiele. Praktycznie każdego dnia pojawiają się jakieś nowe produkty od producentów lub informacje o technologiach czy trendach z przemysłu spożywczego. W dzisiejszym artykule przedstawimy 4 produkty, które przypadły do gustu konsumentom i zdobywają coraz większą popularność. Sprawdź, co znalazło się na tej krótkiej liście.

Ajvar a rynek spożywczy w Polsce

Ajvar – pochodząca z kuchni serbskiej pasta z marynowanych warzyw, czyli na bazie pieczonej papryki, bakłażanów, czosnku oraz przypraw. Ten nieodzowny element kuchni Serbii wykorzystuje się w różnych daniach – do smarowania kanapek, robienia sosów do makaronu lub jako dodatek do pieczonych mięs czy zup.

Na polskich półkach sklepowych można znaleźć tę pastę sygnowaną logo różnych marek. Możesz kupić ajvar m.in. od producenta Helcom, Podravka, Rolnik czy Kier.

Dlaczego ajvar jest tak popularny? To aromatyczny dodatek lub baza do potraw. Można ją kupić w różnych wersjach – łagodnej lub ostrej – dlatego też każdy konsument znajdzie coś dla siebie. To też uniwersalna pasta pesto nie tylko dla fanów papryki czy bakłażanu – jako dodatek sprawdzi się praktycznie w każdym daniu z mixów warzywnych i nie tylko.

Pasta czosnkowa na rynku spożywczym w Polsce

Kolejnym produktem, który cieszy się sporą popularnością na rynku spożywczym w Polsce, jest pasta czosnkowa. Podobnie jak ajvar odrobina tej pasty nadaje daniom niepowtarzalnego i wyrazistego smaku oraz aromatu. Produkt najczęściej wykorzystywany jest jako dodatek do potraw, w szczególności podczas produkcji produktów spożywczych lub gotowych dań garmażeryjnych.

Pasta czosnkowa wybierana jest więc głównie przez producentów, którzy kupują ją już od dostawców – na przykład takich jak Rogowski http://rogowski.net.pl/portfolio_item/pasta-czosnkowa/ – by następnie z jej pomocą zrobić dania convenience, czyli gotowe potrawy, które wystarczy jedynie podgrzać.

Z pasty czosnkowej chętnie też korzystają restauratorzy. W gastronomii dodaje się ją do potraw typu fast food (np. jako sos do frytek lub kebaba) lub używa się jako dodatek do dań pojawiających się w kartach nawet eleganckich restauracji. Odrobinę pasty czosnkowej można dodać do zup, marynaty mięs czy pieczywa.

Zabielacz sojowy do kawy

Doskonała alternatywa do mleka sojowego lub tradycyjnych zabielaczy. Chętnie po to rozwiązanie sięgają weganie, wegetarianie, osoby nietolerujące laktozy oraz, oczywiście, fani mleka sojowego. Jeszcze parę lat temu produkty spożywcze  były głównie dedykowany restauratorom, baristom i osobom działającym w gastronomii, dziś można kupić produkt detalicznie.

Ogromną zaletą produktu jest to, że nie warzy się w kontrakcie z wrzątkiem. Na rynku można kupić zabielacz sojowy do kawy m.in. marki Champion – Chrupki jaglane

Zdrowa przekąska, często stanowiąca element dobrze zbilansowanej diety, nic więc dziwnego, że tak wiele osób pokochało chrupki jaglane. Plusem tego produktu jest brak szkodliwych konserwantów i barwników – w większości przypadków są w 100 procentach naturalne, wytwarzane z wysokiej jakości kaszy jaglanej oraz kukurydzianej.

Na rynku spożywczym w Polsce lub światowym można kupić chrupki jaglane od takich producentów jak: Sonko, Biolinie czy Holle.

Dowiedz się więcej jak wiele zastosowań mają świeże warzywa.

2 thoughts on “4 produkty, które podbiły rynek spożywczy w Polsce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top
+