pasta pesto
Żywność

Pasta pesto – obowiązkowy składnik każdej kuchni

Włoska kuchnia nie bez przyczyny zyskała ogromną popularność na całym świecie. Jest świeża, wyrazista i konkretna, a samo spożywanie włoskich dań przywodzi na myśl słońce, winnice i gorące podmuchy wiatru. Nawet jeżeli nie byliśmy we Włoszech, a rzymskie wakacje dopiero przed nami, warto przemycić do naszego codziennego menu parę składników, które odmienią smak naszych tradycyjnych potraw i dodadzą im wyjątkowego charakteru. Jednym z najbardziej charakterystycznych włoskich przysmaków bez wątpienia jest pasta pestohttps://rogowski.net.pl/portfolio_item/pasta-pesto/ .

Pesto – czym jest i skąd się wzięło?

Pesto to sos, który już od wieków króluje we włoskich daniach. Podobno było ono znane już starożytnym Rzymianom. Podstawowym jego składnikiem są liście bazylii, które posiekane dodaje się do rozgniecionego w moździerzu czosnku i orzeszków pini. Następnie pasta pesto doprawiana jest solą, a na koniec dodaje się do niej starty parmezan wraz z łyżką oliwy. Nazwa ‘pesto’ pochodzi właśnie od czasownika oznaczającego w języku włoskim miażdżenie. Wskazuje ona na sposób przygotowywania produktu w moździerzu. Istnieje również mniej tradycyjna odmiana sosu pochodzenia sycylijskiego, która zamiast bazylii zawiera suszone pomidory. Obie wersje pasty są obecnie dostępne w niemal każdym sklepie spożywczym i możemy zaopatrzyć się w nie podczas zakupów.

Jak wykorzystać je w kuchni?

Pesto ze względu na prostotę oraz krótki czas wykonania znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Można używać je w przeróżny sposób, między innymi jako:
– pastę do kanapek lub sos do pieczywa,
– sos do pizzy,
– sos do makaronu,
– sos do wszelkiego rodzaju sałat,
– dodatek do serów,
– składnik włoskiej zupy,
– sos do ryżu z warzywami.

Makaron z pesto

Oczywiście, istnieje o wiele więcej dań, do których pesto stanowi idealny dodatek. Wszystko zależy od naszej kulinarnej fantazji i pomysłowości. Potrawą, która zyskała jednak największą popularność bez wątpienia jest makaron z pesto. Jest to szybki, świeży obiad, który będzie stanowił świetną, wiosenną propozycję. Tradycyjne włoskie makarony podaje się raczej z małą ilością dodatków, dlatego we Włoszech zwykło się jadać makaron z samym sosem. My jednak możemy śmiało urozmaicić klasyczne menu i dostosować je do swoich upodobań. Makaron z pesto będzie idealnie smakował w połączeniu z pomidorkami koktajlowymi, mozzarellą, kurczakiem, awokado, szpinakiem czy orzechami nerkowca. Nie bójmy się eksperymentować z najrozmaitszymi kompozycjami i składnikami.

Włoska kolacja

Jeżeli wyprawiamy w najbliższym czasie kolację dla gości, bardzo dobrym pomysłem jest wykonanie jej we włoskim stylu. Obowiązkowe elementy menu, które warto przygotować na tę okazję to pizza z szynką parmeńską i rukolą lub dowolny rodzaj makaronu przygotowany według włoskich standardów, świeże pieczywo z sosem pesto w dwóch odmianach, sałatka capreze oraz oliwki i inne przekąski. Oczywiście, nie wolno zapomnieć nam o dobrym, włoskim winie, które zwieńczy całą kolację. Przyjęcie gości w takim stylu będzie z pewnością niezapomnianym wydarzeniem, które sprawi, że posmak słońca zagości na naszym stole.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back To Top