obiad
Żywność

Lewiatan gazetka – promocyjne produkty, z których wyczarujesz pyszny obiad

Zastanawiasz się, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Lewiatan gazetka – gazetka-lewiatan.pl! Dzięki niej w szybki sposób dowiesz się o promocyjnych produktach i zainspirujesz się do przygotowania przepysznych dań. W dzisiejszym wpisie podamy 3 przepisy na wyśmienite dania obiadowe – sprawdźcie koniecznie!

Chłopski garnek z cukinią

Składniki:

  • olej roślinny – 2 łyżki,
  • cebula – 1 sztuka,
  • boczek parzony – 150 g,
  • kiełbasa – 400 g,
  • bulion – 500 ml,
  • ziemniaki – 3 sztuki,
  • czerwona papryka – 1 sztuka,
  • cukinia – 300 g,
  • przecier pomidorowy – 2/3 szklanki.

Sposób przygotowania:
Do dużego garnka wlewamy olej, a następnie dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i chwilę dusimy. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę boczek i mieszając co chwilę smażymy przez około 5 minut – aż cebula się zeszkli a boczek zarumieni. Dodajemy obrane i pokrojone w małą kostkę ziemniaki, mieszamy i wszystko podsmażamy. Następnie do garnka wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę oraz cukinie. Doprawiamy według uznania, a następnie do garnka dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę. Mieszamy wszystkie składniki i podsmażamy przez około 4 minut. Po tym czasie zalewamy wszystko gorącym bulionem, przykrywamy i gotujemy przez około 10 minut – do czasu, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodajemy przecier i gotujemy jeszcze przez 2 minuty. Pyszne jednogarnkowe danie gotowe!

Makaron z pulpetami w sosie carbonara

Składniki:

  • makaron tagiatelle – 250 g,
  • mięso mielone – 500 g,
  • jajko – 1 sztuka,
  • bułka tarta – 2 łyżki,
  • sos sojowy – 1 łyżka,
  • ostra i słodka papryka – po pół łyżezki,
  • czosnek – 2 ząbki,
  • boczek w plastrach – 150 g,
  • śmietana 30% – 250 ml,
  • świeża natka pietruszki – 3 łyżki,
  • ser tarty – 100 g.

Sposób przygotowania:
Mięso mielone przekładamy do miski, doprawiamy solą oraz pieprzem, a następnie dodajemy jajko, bułkę tartą, sos sojowy, paprykę oraz 1 ząbek czosnku i dokładnie wszystko wymieszać. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, a następnie dodajemy pokrojony w paski boczek. Smażymy przez kilka minut, aż boczek się zarumieni, a następnie odkładamy go na talerz. Na tej samej patelni smażymy uformowane wcześniej małe pulpety. Gdy już się usmażą, na patelnie ponownie dodajemy wcześniej smażony boczek oraz ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Wlewamy śmietanę i doprowadzamy do wrzenia – gotujemy, aż sos zgęstnieje. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Pulpety z sosem podajemy z ugotowanym wcześniej makaronem, a całość posypujemy startym żółtym serem. Gotowe!

Schab w sosie koperkowym

Składniki:

  • schab bez kości – 700 g,
  • olej – 1 łyżka,
  • bulion – 500 ml,
  • czosnek – 1 ząbek,
  • marchewka – 1 sztuka,
  • cebula – 1/2 sztuki,
  • śmietanka 30% – pół szklanki,
  • mąka pszenna i ziemniaczana – po 1 łyżeczce,
  • świeży koperek – 2 łyżki.

Sposób przygotowania:
Mięso kroimy na grube plastry i rozbijamy. Następnie, na rozgrzanej patelni obsmażamy mięso około 5 minut z każdej strony. W międzyczasie gotujemy bulion (w wysokim garnku), a następnie dodajemy do niego podsmażone mięso. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Po zagotowaniu przykrywamy garnek, zmniejszamy ogień i gotujemy przez około godzinę, do kruchości mięsa. W połowie czasu dodajemy ząbek czosnku, obraną i startą marchewkę oraz cebulę pokrojoną w kosteczkę. Do ugotowanego mięsa dodajemy śmietankę oraz obie mąki. Mieszamy delikatnie i zagotowujemy. Dodajemy posiekany koperek i gotujemy jeszcze przez około minutę. Danie to świetnie komponuje się z ziemniakami i surówką z młodej kapusty.

Jak widać, produkty promocyjne dostępne w Lewiatan gazetka mogą być świetną inspiracją do przygotowania obiadowych dań. Wypróbujcie je koniecznie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back To Top