Dom

Co zrobić, aby w firmie nie było dużej rotacji pracowników?

Zgrany i dobry zespół jest podstawą w każdej firmie. Ważne jest, aby zespół był też doświadczony. Dotyczy to w głównej mierze gastronomii, zwłaszcza sieci, gdzie oprogramowanie dla gastronomii często jest skomplikowane i wymaga doświadczenia w użytkowaniu. O tym, jak motywować pracowników w gastronomii, by nie było dużej rotacji, możesz przeczytać tu: https://gastro.pl/jak-motywowac-pracownikow-w-restauracji/.

Rekrutacja to podstawa

Aby posiadać możliwie najlepszy zespół, należy zacząć już od samego początku – a więc od procesu rekrutacyjnego. Przede wszystkim należy trzymać się własnych wymagań. Pracownik, który nie do końca im odpowiada nie powinien być zatrudniony. Istotną rolę w procesie rekrutacji, odgrywa dokładne opisanie, czego wymagamy w pracy na danym stanowisku. Niedomówienia, dodatkowe obowiązki, wcześniej nie ustalane, sprawiają, że pracownik jest zniechęcony, a przez dodatkowe obowiązki czuje się oszukany (bo nie otrzymuje za nie wynagrodzenia).

Atmosfera pracy ułatwia zarządzanie zespołem

Atmosfera w pracy jest bardzo istotna. Bez niej, zespół nigdy nie będzie odpowiednio zgrany i zaangażowany, co może skutkować niską efektywnością pracy. Zespół taki może wręcz sabotować pracę, przykładowo pomijając wprowadzanie zleceń, przez co drogie oprogramowanie dla gastronomii okaże się bezużyteczne i nie wprowadzi pożądanego spokoju w pracy.
Szkolenie – zwiększa efektywność i przywiązanie pracownika

Szkolenie pracownika jest równie istotne. Odpowiednio wyszkolony pracownik będzie pracował znacznie lepiej i wydajniej niż bez szkolenia. Oczywiście szkolenie musi być przeprowadzone rzetelnie i realnie wpływać na pracę. Dodatkowym atutem z pewnością jest fakt, wedle którego pracownik, który widzi, że pracodawca w niego inwestuje, jest znacznie bardziej zmotywowany do dobrej, solidnej pracy. Odpowiednie szkolenie sprawia też, że przykładowe oprogramowanie dla gastronomii nie będzie powodem frustracji, a przydatnym narzędziem do usprawnienia pracy i zarządzania lokalem.

Elastyczność czasu pracy

Ważnym aspektem może być również dopracowanie grafiku w taki sposób, aby spełniał potrzeby pracowników. Dzięki temu będą oni mogli pogodzić pracę z innymi obowiązkami, co z pewnością również pozytywnie wpływa. Pracownik taki nie odczuwa stresu, związanego z ciągłymi zmianami w grafiku i strachu, że danego dnia będzie miał zarówno zmianę w pracy, jak i przykładowo ważny egzamin na uczelni.

Nadgodziny również nie są lubiane przez pracowników, zwłaszcza te niepłatne. Dlatego warto ich unikać, a jeżeli już się pojawią, odpowiednio wynagradzać. Oczywiście należy również pamiętać, aby nie przesadzić w drugą stronę – wysoko płatne nadgodziny mogą spowodować pozorowanie pracy, które bywa bardzo kosztowne.

Co powinien zrobić więc dobry pracodawca? Odpowiednio poszukiwać i zatrudniać, pamiętając o dokładnym opisaniu stanowiska pracy oraz o zarobkach i, jeżeli taka jest możliwa, ścieżce kariery, dbać o dobrą atmosferę pracy, odpowiednio szkolić, nie tylko rzeczy interpersonalnych, ale również obsługi oprogramowania, być elastycznym w sprawie grafiku, unikać nadgodzin lub odpowiednio je opłacać. Aby znacząco obniżyć rotację, wystarczy już dobrze zaplanowany, przemyślany grafik. Przez różnego rodzaju kolizje między pracą a życiem prywatnym (uczelnia, obowiązki domowe, etc.) dochodzi do największej rotacji.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back To Top